کد مطلب: 115995
تصويب قطعنامه حاوي پيشنهادات ? گانه روحاني در خصوص خلع سلاح هسته‌اي
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 696

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از فارس، کميته خلع سلاح و امنيت بين‌المللي مجمع عمومي سازمان ملل امروز پيش نويس قطعنامه ارائه شده از سوي جنبش عدم تعهد حاوي پيشنهادات سه گانه دکتر روحاني در زمينه خلع سلاح هسته‌اي را با 129 رأي مثبت، 28 رأي منفي کشورهاي غربي و 19 رأي ممتنع به تصويب رساند.

سه پيشنهاد مندرج در پيش نويس اين قطعنامه عبارتند از:

1 - آغاز فوري مذاکرات جهت انعقاد يک کنوانسيون بين‌المللي جامع به منظور منع کسب، توليد، توسعه، انباشت و استفاده از سلاح‌هاي هسته‌اي و فراهم آوردن زمينه نابودي کامل آنها،

2 - برگزاري يک کنفرانس عالي رتبه بين‌المللي در سال 2018 ميلادي در زمينه خلع سلاح هسته‌اي،

3 - نامگذاري روز 26 سپتامبر هر سال به عنوان روز بين‌المللي امحاي کامل سلاح‌هاي هسته‌اي.

دکتر حسن روحاني رئيس جمهوري اسلامي ايران اين پيشنهادات را به نمايندگي از 120 کشور عضو جنبش عدم تعهد در اولين نشست عالي رتبه مجمع عمومي در خصوص خلع سلاح هسته‌اي که در 4 مهر امسال در نيويورک برگزار شد، ارائه کرده بود.

اين پيشنهادات از سوي بسياري از هيئت‌هاي شرکت کننده در نشست عالي رتبه در باره خلع سلاح هسته‌اي و نشست سالانه کميته خلع سلاح و امنيت بين‌المللي مجمع عمومي موسوم به کميته اول مورد حمايت قرار گرفت و از آن به عنوان نقشه راه مناسبي براي تحقق جهاني عاري از سلاح هسته‌اي تمجيد شد.

جنبش عدم تعهد اين پيشنهادات را در قالب پيش نويس يک قطعنامه تحت عنوان «پيگيري نشست عالي رتبه 2013 مجمع عمومي در خصوص خلع سلاح هسته‌اي» تنظيم کرد و رسما آن را در اواخر مهرماه امسال به نشست سالانه کميته اول مجمع عمومي ارائه داد.

اين قطعنامه طي هفته‌هاي اخير با مشارکت هيئت‌هاي شرکت کننده در نشست سالانه اين کميته مورد بررسي قرار گرفت و امروز به تصويب رسيد.

اين قطعنامه به اين دليل اهميت دارد که دومين ابتکار جدي جنبش عد م تعهد در زمينه خلع سلاح هسته‌اي در دو سال اخير به شمار مي‌رود. اولين ابتکار عدم تعهد در اين زمينه، تصويب قطعنامه اي در سال گذشته بود که اولين نشست مجمع عمومي سازمان که منحصراً به موضوع "خلع سلاح هسته اي" اختصاص داشت،بر أساس اين قطعنامه در مهرماه امسال برگزار شد.

جنبش عدم تعهد با بدست گرفتن ابتکار عملِ برگزاري اين نشست عالي رتبه در واقع تلاشي موثر در جهت خنثي کردن اقدامات قبلي کشورهاي غربي محسوب مي شود که تلاش داشتند با بزرگنمايي خطر اشاعه هسته اي، اذهان عمومي را از خطر اصلي که وجود هزاران سلاح هسته اي در جهان است، منحرف سازند.

شرکت گسترده سران و مقامات عالي رتبه کشورها در اين نشست عالي رتبه و حمايت اکثر آنها از خلع سلاح هسته اي نشان مي دهد که اين موضوع کماکان اولين اولويت جهان در زمينه خلع سلاح و امنيت بين المللي است.

انتظار مي رود اجراي پيشنهادات موجود در قطعنامه پيشنهادي جنبش عدم تعهد موجب تقويت انسجامِ تلاشهاي جهاني براي امحاي سلاحهاي هسته اي شده و به افزايش فشارهاي سياسي بين المللي بر کشورهاي هسته اي بمنظور عمل به تعهدات خود در اين زمينه منجر گردد.

بر اساس يکي از اين پيشنهادات، روز 26 سپتامبر هر سال به عنوان روز بين المللي امحاي کامل سلاح هاي هسته اي نامگذاري و از کليه دولت ها، سازمان هاي بين المللي و منطقه اي، نهادهاي غيردولتي و مراکز رسانه اي و آموزشي خواسته شده است تا به روشهاي مختلف، از جمله برگزاري سمينار و فعاليت هاي مشابه، به روشنگري بيش از پيش افکار عمومي در باره خطر سلاح هاي هسته اي پرداخته و روند کنوني مطالبات جهاني در زمينه نابودي تمام اين سلاح ها را تقويت کنند. در اجراي اين قطعنامه، هر ساله مجمع عمومي ملل متحد نيز نشست هاي ويژه اي را به همين منظور برگزار خواهد کرد.

همچنين در اين قطعنامه از همه دولتهاي عضو خواسته شده است تا نظرات خود را در خصوص موارد قابل درج در يک کنوانسيون بين المللي جامع بمنظور منع دستيابي، توليد، توسعه، انباشت و استفاده از سلاح هاي هسته اي و فراهم آوردن زمينه نابودي کامل آنها به دبيرکل سازمان ملل ارائه دهند.

در همين راستا دبيرکل سازمان ملل موظف شده است اين نظرات را گردآوري و علاوه بر ارائه به نشست سال بعد مجمع عمومي، آن را به کنفرانس خلع سلاح نيز ارجاع دهد. کنفرانس خلع سلاح مستقر در ژنو، نهاد اصلي جهاني در باره خلع سلاح جهاني است که وظيفه آن تدوين معاهدات بين المللي در اين زمينه است.

قطعنامه مذکور، بر خلع سلاح هسته اي تمرکز داشته و مصرانه از کشورهاي دارنده سلاحهاي هسته اي مي خواهد اقدامات فوري براي اجراي تعهدات حقوقي و سياسي خويش در اين زمينه به عمل آورند.

پيشنهادات درج شده در اين قطعنامه که در قالب يک نقشه راه جهاني براي پيشبرد خلع سلاح هسته اي تنظيم شده است، شامل برگزاري يک کنفرانس عالي رتبه بين المللي در سال 2018 در زمينه خلع سلاح هسته اي نيز مي باشد.

اين کنفرانس نيز که به نوبه خود اولين کنفرانس بين المللي عالي رتبه در اين زمينه محسوب مي گردد، پيشرفت هاي حاصله در اجراي قطعنامه پيشنهادي عدم تعهد را ارزيابي کرده و گامهاي لازم بعدي براي نيل به ايجاد جهاني عاري از سلاح هاي هسته اي را مورد بررسي قرار خواهد داد.

تقريبا اکثر کشورهايي که به قطعنامه عدم تعهد راي منفي يا ممتنع دادند، يا کشورهاي داراي سلاح هسته اي هستند يا در قالب سازمانهاي نظامي نظير ناتو يا در چارچوب قراردادهاي نظامي دوجانبه تحت چتر سلاحهاي هسته اي کشورهاي دارنده اين سلاحها قرار دارند.

محمد خزاعي سفير و نماينده دائم کشورمان طي سخناني قبل از تصويب قطعنامه پيشنهادي عدم تعهد در کميته اول گفت: سلاح هاي هسته اي بزرگترين تهديد امنيت ما، فرزندامان، کره زمين و کل بشريت است. قبل از اينکه آنها همه ما را يکجا نابود کنند، ما بايد آنها را يکجا نابود کنيم. اين هم حق ما است و هم مسئوليت ما.

وي افزود: امحاي کامل سلاحهاي هسته اي امري اختياري نيست، بلکه يک ضرورت است چون اين اقدام تنها راه رهايي از تهديد اين سلاحهاي غيرانساني است.

خزاعي با اشاره به حمايت گسترده سران کشورهاي جهان از خلع سلاح هسته اي در نشست عالي رتبه خلع سلاح هسته اي در مهرماه امسال، خواستار بهره برداي از فضاي مثبت ايجاد شده پس از آن نشست شد.

سفير و نماينده دائم ايران در ادامه سخنان خود تأکيد کرد که قطعنامه ارائه شده از طرف جنبش عدم تعهد که حاوي پيشنهادات سه گانه مطرح شده توسط دکتر روحاني در نشست عالي رتبه خلع سلاح هسته اي است، اقدامي در حمايت از تلاشهاي بين المللي در راستاي ايجاد جهاني عاري از سلاح هسته اي است. در همين راستا وي خواستار حمايت کشورهاي عضو از قطعنامه مذکور شد.

نشست سالانه کميته اول مجمع عمومي طي يک ماه فعاليت خود با شرکت هيئت هايي از 193 کشور عضو سازمان ملل، تحولات جهاني در زمينه خلع سلاح و امنيت بين المللي را بررسي و بيش از 50 قطعنامه و مصوبه را تصويب مي کند.

اين کميته هفته گذشته 2 قطعنامه پيشنهاد شده از سوي هيئت جمهوري اسلامي ايران در زمينه خلع سلاح هسته اي و موشک ها را به تصويب رساند. اين پيش نويس ها بر لزوم پاي بندي به تعهدات پذيرفته شده توسط کشورهاي داراي سلاح اتمي در قالب کنفرانس هاي بازنگري پيمان عدم اشاعه هسته اي مبني بر نابودي سلاح هاي هسته اي و نيز لزوم بررسي موضوعات مربوط به موشک ها بر اساس يک رهيافت جامع، از جمله مد نظر قرار دادن کاربردهاي غيرنظامي موشک نظير پرتاب ماهواره تأکيد دارد. جمهوري اسلامي ايران گزارشگر و عضو هيئت رئيسه نشست سال جاري کميته اول است.

نهايي شدن قطعنامه ها و مصوبات کميته اول مستلزم تصويب آنها از سوي مجمع عمومي است. انتظار مي رود اين اقدام در يک ماه آينده صورت گيرد.

 

 

 

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html